2 Şubat 2012 Perşembe

Birileri batıyorsa birileri de mutlaka kazanıyordur

Son günlerde Margin Call , the Company Man gibi kriz ortamını işleyen filmlerde artış olması halkın anlamakta zorluk çektiği krizi en güzel şekilde anlatmakta.Ekonomik kriz film yapımcılarına malzeme kazandırmış durumda.
Daha önce Amerika nın ırak savaşındaki tutumunu ve yanlışlarını gözler önüne seren No End İn Sight' in yönetmeni Charles Ferguson. The İnside Job ile 2011 yılının En İyi Belgesel Oscar Ödülüne layık görüldü.
Amerikan finans sisteminin işlendiği bu belgeselde ise dünyada milyonlarca insanın fakirleşmesine sebep olan krizin tesadüf olmadığını, tepedeki yüzde 1’lik kısımın büyük paralar kazandığını seyredenlere açık bir şekilde gösteriyor.ABD’de milyonlarca kişi evine varıncaya kadar her şeyini yitirirken, dünyada yüz milyonlarca kişiyi açlık sınırının altına düşerken, krizin zenginlerin servetlerini arttırdığını beyaz perdeye yansıtıyor.
Ayrıca birçok ekonomist, fon yöneticisi, iktisat profesörü, kamu yetktilileri gibi kişilerle yaptıkları soru cevap şeklindeki açıklamalar yer almakta sunumu ise Matt Damon yapmakta.
Yatırım bankaları kendi uydurdukları yeni yatırım ürünlerini hiçbir risk almadan yatırımcıya pazarlarken, bir tarafdan da bu sistemin çökeceği üzerine kendileri yatırım yapıp para kazanmışlardır.
2008 krizine yol açan büyük finans şirketlerinin tek bir yöneticisinin bile hapse atılmamış olmasınıda dikkat çekenler arasında.Belgeselde dikkatimi çeken başka bir nokta ise bir deney sonucu para kazanan kişilerin beyinlerinde uyarılan bölgeyle kokain kullanan bir insanın beyninde aynı bölgenin uyarılması bölümü oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder