1 Şubat 2012 Çarşamba

İş Dünyası İle İlgili Filmler

 İngiliz Daily Telegraph gazetesi, geçmişten günümüze iş dünyasını anlatan en iyi filmleri seçti.Daha önce izlenmesi gerekenler tavsiyelerime ek olabileceğini düşündüm.

Aklı Havada (Up in the Air - 2009)

Ünlü ABD’li aktör George Clooney’nin, Ryan Bingham adlı bir insan kaynakları danışmanını canlandırdığı 2009 yapımı filmde, şirketler işten çıkardıkları çalışanlarına “kovulduklarını” söylemesi için Bingham’a ödeme yapıyor.Ancak Bingham, kendi kariyerini yeniden başlatamayacak kadar güçsüz olduğunu öğrendiğinde, hayatı tamamen değişiyor
                             
Takas (Trading Places - 1983)

Eddie Murphy ve Dan Aykroyd’un en iyi performanslarından birini sergiledikleri 1980 yapımı filmde, iki milyarder kardeş, disiplinli emtia yatırımcısı Louis Winthorpe’u (Dan Aykroyd) yolsuzluğa bulaştırıp, düzenbaz çalışan Billy Ray Valentine’i (Eddie Murphy) adam etme üzerine iddiaya girer.Güçsüz durumda olan bir kişinin içindeki cevheri nasıl ortaya çıkardığını gösteren klasik bir hikaye olan film, iş dünyasına yönelik eleştirel diyaloglarıyla dikkat çekti.
                             
Kazan Dairesi (Boiler Room - 2000)
Bu film, New Yorklu kurnaz borsa işlemcilerinin, saf müşterilerini nasıl kandırdıklarını anlatıyor ve finans dünyasının karanlık gerçeklerini gözler önüne seriyor.
Giovanni Ribisi, Ben Affleck ve Vin Diesel gibi oyuncuların yer aldığı filmde, Wall Street’in kirli oyunları anlatılıyor.
                            
Bir Şirket Komedisi (The Hudsucker Proxy - 1994)

Coen kardeşler olarak tanınan Joel ve Ethan Coen’in hırs ve zenginlik düşkünlüğünün tehlikelerini anlattıklarını kara filmde, Hudsucker firmasının sahibi Waring Hudsucker (Charles Durning) intihara kalkışınca, yönetim kurulu başkanı Sidney Mussberger (Paul Newman), şirketten para kazanmak için bir plan kuruyor.Planda, işi bilmeyen birinin şirketin başına geçip, şirketi finansal olarak kötü duruma sokması gerekiyor. Böylece borsada kötüye giden şirketin durumundan yararlanıp, hisseleri en düşük fiyattan alabilecek. Şirketin posta servisinde yeni işe başlayan Norville Barnes (Tim Robbins) şirketin başına geçiyor. Gazeteci Amy Archer (Jennifer Jason Leigh) birşeylerin ters gittiğini anlayınca, olayı araştırmaya başlıyor.
                              
Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler (Thank You for Smoking - 2006)

İş dünyası ile Washingtonlı politikacılar arasındaki karanlık ilişkiler Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler adlı filmde net bir şekilde gözler önüne seriliyor. Sigara şirketleri için lobi çalışmaları yapan halkla ilişkiler uzmanı Nick Naylor (Aaron Eckhart), sigara paketlerinin üzerine kuru kafa ve çapraz kemikler koyup koymamayı tartışan ABD Senatosu tarafından görevlendirilir.
Film doğru savunma ve iddialarla, kötü bir ürün için bile olumlu reklâm yapılabileceğini anlatıyor.

                              
Dokuzdan Beşe (Nine to Five - 1980)

Dolly Parton, Jane Fonda, Lily Tomlin gibi yıldız isimlerin yer aldığı 1980 yapımı filmde, bu üç kadın hoşlanmadıkları patronlarını kaçırıp, esir alırlar. Patronları bir evde esir haldeyken, üç kadın çalıştıkları ofisi daha modern, renkli ve kendileri için daha yaşanabilir hale getirir.
ABD’deki mesai saatlerine gönderme yapan filmde, monoton iş yaşamından sıkılan çalışanların, yaşamlarını daha eğlenceli hale getirebilmek için neler yapabileceği gözler önüne seriliyor.
                              
Borsa (Wall Street - 1987)

Film, 1980’li yıllarda kapitalizmin zirveye çıkışını ve “Hırs güzeldir” mottosunun nasıl kabul edildiğini gözler önüne seriyor. Finansal hırsın yıkıcı gücünün bugün bile ekonomi dünyasına etki ettiği yaşanan son krizde kanıtlandı.Başrollerinde Charlie Sheen ve Michael Douglas’ın yer aldığı filmde, Sheen Wall Street’ten daha fazla para kazanmaya çalışan bir borsa işlemcisini, Douglas öğle yemeği yemenin bile zaman kaybı olduğunu düşünen başarılı bir borsacıyı canlandırıyor.

                            
Amerikan Sapığı (American Psycho - 2000)

İşi hakkında kendisine sorulan sorulara “genelde cinayetler ve infazlarla uğraşıyorum” diye cevap veren baş kahramanlara sahip bütün filmler karanlıktır.Bret Easton Ellis’in aynı adlı kitabından uyarlanan filmde, filmin baş kahramanı Patrick Bateman (Christian Bale), güzel arabalara binen, güzel kadınlar beraber olan, en ünlü restoranlara giden, Harvard Üniversitesi mezunu bir Wall Street zenginidir. Her şeyin en iyisini tüketmesine rağmen bir süre sonra bunlardan sıkılmaya, ve "insanları tüketmeye" başlar.
                             
Amerikalılar (Glengarry Glen Ross - 1992)

Alec Baldwin, Kevin Spacey, Ed Harris, Jonathan Pryce ve bu filmdeki rolüyle 1992 yılında verilen Akademi Ödülleri'nde en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar'ına aday gösterilen Al Pacino gibi usta oyunların oynadığı film, karanlık işler çeviren bir emlak şirketinin New York’taki ofisinde geçer.Emlak şirketinde en fazla satışı yapan satıcıya ödül olarak Cadillac Eldorado model bir araba, ikinciye bıçak takımı verilirken, üçüncünün ödülü işten kovulmaktır. Film çalışanlar arasındaki rekabeti ve ABD gayrimenkul sektörünün karanlık yüzünün en güzel şekilde anlatıldığı yapımlardan biri olarak kabul ediliyor.
                             
Gazap Üzümleri (The Grapes of Wrath - 1940)

Pulitzer ödüllü ABD’li yazar John Steinbeck’in aynı adlı romanından uyarlanan filmi, birçok ünlü yönetmene ilham kaynağı olan ve toplamda dört Akademi ödülüne sahip John Ford yönetmiştir.ABD’li bir ailenin Büyük Buhran zamanında ayakta kalmak için verdiği savaşı anlatan film, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken yaşanan sancılı süreci en iyi şekilde anlatmaktadır.
                             

1 yorum:

  1. Hııımm... Sadece Aklı Havada'yı seyretmişim. İnanmayacaksınız belki bana ama bu film için upuzun bir yazı döşenmişim. İlginizi çekerse burada..

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2010/05/konar-gocer-bir-dunyadayz-demek-ki.html

    Ya her biri için böyle yazı yazmaya kalsarsam diye diğer filmleri seyretmeye korkuyorum:)

    Şaka bir yana, teşekkür ederim. Hoş bir paylaşım olmuş. Faydalanacağımı umuyorum.

    YanıtlaSil